Mijn blog

De 4e en 5e sessie...

Zaterdag 23 juni (4e sessie)
We drinken buiten een kop koffie met een koekje. We hebben het deze keer weer getroffen met het weer. F is tamelijk ontspannen.

Als we de koffie op hebben, lopen we naar de paarden. Boy houdt ons van een afstand in de gaten. In het begin blijft F naar de grond staren, terwijl hij kleine rondjes loopt. Boy komt steeds wat dichterbij, blijft even staan, en zet dan weer een paar stappen in onze richting. Ik vertel dit aan F, en op een gegeven moment kijkt hij ook op naar Boy. Ik geef F wat hooi, en vraag hem of hij dit aan Boy wil geven.
F neemt meteen het hooi aan, en geeft het aan Boy, alsof hij dit dagelijks doet. Ik merk ook dat hij dit leuk vind om te doen, en vraag hem of hij Floor ook wat hooi wil geven.

Ik had de tuinstoelen dichtbij de omheining van de wei gezet, maar F gaat nog niet zitten. Op een gegeven moment zet ik de stoelen wat verder naar achteren, misschien staan ze wel net iets te dicht bij de paarden. Niet lang daarna gaat F zitten. We kijken samen naar de etende paarden. Ik heb de indruk dat het F rust geeft. Daarna ga ik Floor halen en loop met haar naar F in de hoop dat hij nog wat directer contact met de paarden zal ervaren. Maar helaas, F staat vrijwel meteen op. Jammer, ik was iets te enthousiast.

Als ik Floor na een tijdje weer terug in de wei zet, vraag ik aan F of hij de draad van de wei dicht wil maken. Ik vertel hem dat ik dit zelf moeilijk kan aangezien ik Floor nog vast heb. F pakt het handvat en maakt de draad dicht.

Daarna gaat hij weer op en neer lopen. Om dit lopen te doorbreken vraag ik of F de paarden nog wat te eten wil geven. Ze hebben het hooi nu op. Ik geef F de bak met hooi. Hij laat Boy er een hap uit eten en tilt daarna de bak over de omheining en zet hem voor Boy neer.

Als de bak tenslotte leeg is, vraag ik of F de lege bak uit de wei wil halen. F pakt de bak, laat Boy hierin kijken en zegt: “Kijk, er zit niks meer in.”

Op een gegeven moment merk ik dat het voldoende is geweest voor F.

We geven beide paarden nog wat snoepjes. Het valt me op hoe voorzichtig de paarden deze snoepjes aanpakken. En ook dat F dit zonder enige aarzeling doet, terwijl het maar kleine brokjes zijn.

We zeggen de paarden gedag het lopen terug naar binnen. Het is mooi geweest voor vandaag.

Binnen moeten we nog even wachten op de taxi die later is.

F begint rondjes om het te lopen, en lijkt weer wat onrustiger te worden. Wat jammer. Ik pak de harp en vraag aan Frans wat dit voor een instrument is. Hij heeft de naam nog goed onthouden. Ik vraag hem of hij wat voor me wil spelen. Hij raakt tijdens het lopen steeds enkele snaren aan, en het valt me op dat hij steeds iets langer stil blijft staan bij de harp. Mooi om te zien. Niet veel later komt het busje, en gaat F weer terug naar huis.

Een paar dagen later spreek ik de begeleidster van F. Ze vertelt me dat ze een boekje aan het maken is voor F, met alle foto’s van de sessies met de paarden. Wat een leuk idee van haar.
Op zijn kamer hangen boven zijn bed ook veel foto’s van de paarden.

Een tijd geleden vertelde een van de begeleidsters dat F na het douchen niet uit de badkamer wilde komen. Ze had toen een foto van de paarden gepakt, en hem gevraagd of hij deze op zijn kamer op wilde hangen. Kort daarna was F opgestaan en naar zijn kamer gelopen. Mooi dat het effect van de sessie met de paarden nog zo lang doorwerkt.

Dinsdag 17 juli
“Dag F, wat zou je ervan vinden om zaterdag naar de paarden te komen?” vraag ik. “Leuk” zegt F. “Wat ga je dan doen?“ vraag ik. Er verschijnt een glimlach op het gezicht van F, het blijft even stil en dan zegt hij:“kusjes geven”.

“Aan wie?” vraag ik aan F. Aan Boy en Floor. (Bas had ik toen nog niet)En wie krijgt dan de meeste kusjes? “Allebei”, zegt F.

Ik vertel F dat de paarden in de regen gingen staan, terwijl ze ook onder het afdak konden gaan schuilen.

Even later vraagt F: “Staan ze nou nog in de regen?”
Ik vraag F wat hij denkt dat ze gekregen hebben.
“Hooi”, zegt F, en van die snoepjes weer?
Ik vertel aan F dat Boy het hooi van Floor op wilde eten. “Wat zei jij?“ vraagt F. “Mag dat van jou?”

Zaterdag 21 juli (5e sessie)
F wordt vandaag door M gebracht. Zij werkt op de afdeling waar F woont. 

Tijdens het koffiedrinken vertel ik dat ik een sterkte kerel nodig hem om het hooi van de aanhangwagen te halen. Ik vraag F of hij mee wil helpen om dit hooi in de stal op te stapelen. Aan zijn reactie merk ik dat hij hier wel voor open staat.

Als de koffie op is, lopen we naar de paarden. Het weer werkt weer goed mee, het zonnetje schijnt volop. Floor hinnikt als ze ons ziet, dat doet ze niet zo vaak. Dit vertel ik ook aan F, dat het wel speciaal is dat Floor ons nu extra begroet. En Boy komt steeds wat dichterbij gelopen.

We pakken samen een pak hooi van de aanhanger, en lopen richting de stal. Daarbij komen we langs Boy die bij de omheining staat. In het voorbijgaan pakt Boy snel een plukje hooi. Ik merk dat F dit leuk vind. Vervolgens nemen we nog wat pakken van de aanhangwagen. Een keer vergeet ik te stoppen bij Boy, en wil rechtstreeks de stal in lopen. Maar daar steekt F een stokje voor. Hij blijft staan bij Boy, want hij had zijn plukje hooi nog niet gehad. Ik vraag aan F of hij dit vroeger ook gedaan heeft met zijn vader. F beaamt dit.

 

Ik zie F veel lachen, hij heeft er zichtbaar plezier in. Het valt me op dat hij ook zelf initiatieven neemt, door bv. al een nieuw pak hooi van de aanhanger te willen pakken. Als we een aantal pakjes gedaan hebben, gaan we zitten. Lekker even uitrusten. Ik maak F een compliment dat hij zo hard gewerkt heeft. Het valt me op dat F nieuwe en andere vragen stelt, en niet steeds in herhaling valt.
Vragen zoals: “Wanneer heb je die gekregen, die paarden? Wat ga jij dadelijk doen? Waar zijn de poezen?”

Na een poosje staat F plotseling op uit zijn stoel. Verbaasd kijk ik naar wat hij gaat doen. Ik heb geen idee. F loopt richting de stal, en pakt wat hooi uit een bak. Hij geeft dit aan Boy. Daarna blijft F wat rond lopen, en vraag ik of Floor ook wat hooi krijgt. F loopt opnieuw naar de bak met hooi en geeft Floor ook een plak hooi. Daarna is Boy weer aan de beurt, hij krijgt regelmatig wat hooi van F. Ik zie dat F hem ook nauwlettend in de gaten houdt. Als Boy het hooi bijna op heeft, pakt F weer een nieuwe plak voor Boy. F zegt: “Dat doen ze wel graag hè, van de grond uit eten” en “Het andere paard heeft het op!”
F vertelt ook: Ik heb in de auto gezeten met M. Ik merk dat hij dit fijn heeft gevonden.

Ik merk dat het voor F al prettig is om naar de paarden te kijken en de dingen eromheen te doen. Dus dat hij ook van het indirecte contact kan genieten. Want dit geeft zichtbaar al veel ontspanning bij F.

Ik krijg de volgende mail vanuit de afdeling van F:


Hallo Yolanda,

bedankt voor de leuke foto’s.
Op de foto’s kun je zien hoe F er van geniet. F was een stuk onspannender toen hij terug kwam. Fijn om hem nog eens zo te zien.

Groetjes M

Vrijdag 3 augustus
Ik loop langs F op het werk en opeens vraagt hij me: “Wat zeiden de paarden?”
Later komt J bij ons staan, hij is een dienblad voor F aan het maken met een paard erop. Er staat 1 groot paard op het dienblad: Boy.
Met een beetje hulp van mij vertelt F aan J dat hij de paarden hooi heeft gegeven. Even later vraagt F:
“Waar heb je die paarden gekocht?” Ik vertel F waar de paarden vandaan komen. Vervolgens vraag ik of hij nog meer wil weten van de paarden. F vraagt: “Hoe oud zijn die dan?” Ik vraag aan F wie hij denkt dat het oudste is. “Floor”, zegt F. Een compliment voor Boy, die behoorlijk wat ouder is.Lacht

 

 

 

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

17.12 | 17:50

Dankjewel Gerda voor jouw mooie compliment. Het coachen met de paarden is echt mijn passie! Groetjes, Yolanda

...
05.12 | 15:40

Hoi Jolanda

Wat een mooi artikel in de Limburger.
Was echt een verrassing.
Ik kende je website niet maar daar staat veel info op.
Succes voor de toekomst.

...
12.10 | 09:24

Graag gedaan! Luna is een ontzettend lieve en zorgzame meid. Ik vond het ook een bijzondere ochtend. Geen woorden maar paarden!

...
10.10 | 16:23

Lieve Yolanda,Dankjewel voor de mooie ervaring deze morgen,voor mijn Thaise kleindochter Luna.Ook voor mij ,daarvoor mijn hartelijke dank,kus Toos

...
Je vindt deze pagina leuk