Mijn blog

De 3e coachsessie...

Zaterdag  26 mei (3e sessie)
F komt zelfstandig met de taxi. Het valt me op dat hij tamelijk relax is bij binnenkomst, ondanks dat hij nu voor de eerste keer met de taxi is gekomen. Vandaag is J erbij, zij is een goede (paarden)vriendin van mij.
Ik vraag wat F eerst wil doen: “Koffie drinken of naar de paarden?” Hij kiest voor het eerste. We gaan buiten in het zonnetje zitten, voor de wei van de paarden, en drinken koffie met wat lekkers erbij. Daarna vraag ik aan F of hij de paarden wil aaien. In het begin houdt hij afstand. Boy komt naar F toegelopen bij de omheining, maar F wil hem nog niet aaien. Hij houdt Boy wel nauwlettend in de gaten. J en ik nemen wat meer afstand. Mogelijk staan we te dichtbij waardoor we het proces zouden kunnen beïnvloeden. Maar F blijft enige afstand houden. We proberen allerlei dingen uit, zoals zelf de paarden borstelen in de hoop dat F wat meer toenadering zoekt. Maar ook dat heeft geen effect. Dan stelt J voor om met de paarden naar F toe te lopen. Ik heb geen idee hoe de paarden zullen reageren, maar het is het proberen waard. Ik ga als eerste Floor halen.

F loopt rondjes om Floor heen, maar deze worden steeds kleiner, en af en toe stopt F en geeft hij antwoord op mijn vragen.
Floor komt bij F snuffelen. Ik vraag F of hij haar wil vasthouden, maar dat wil hij niet. Ook niet borstelen. Toch zie je hem wel genieten van het contact met Floor. Hij houdt alles ook heel goed in de gaten.

 

Daarna halen we Boy erbij. Boy gaat eerst gras eten. Ook nu loopt F eerst om Boy heen en komt steeds wat dichterbij. Op een gegeven moment gaat F zitten en je ziet hem ontspannen. Boy loopt naar F toe en blijft een minuut of 10 bij hem staan. Boy is zo op F gericht, hij lijkt het verse gras onder zijn hoeven helemaal te zijn vergeten, iets dat niet snel voorkomt. Hij is gewoonlijk behoorlijk gefixeerd op zijn eten. Het contact tussen F en Boy is heel bijzonder en intens. Boy snuffelt aan F en staat er heel ontspannen bij. Het initiatief komt vanuit Boy. F vindt dit allemaal prima, hij laat het allemaal gebeuren.

Na een tijdje merken we dat het genoeg is geweest voor F. Hij is dan ongeveer 2 uur bij de paarden geweest, en dat is ook voldoende. F vraagt wanneer de taxi komt. We ronden de sessie af. Na enige aarzeling geeft F nog wat hooi aan de paarden. Daarna lopen we naar binnen. Niet veel later staat de taxi voor de deur.

Woensdag 6 juni
Ik ga op het werk bij F aan tafel zitten. We raken in gesprek.
Opeens zegt F: “Jij hebt Boy op de auto staan.” Waarschijnlijk heeft hij mijn jeep vanuit het raam zien staan, met op de reserveband de foto van Boy.

 

Ik vertel aan F dat ik de paarden wortelen heb gegeven. F vraagt: “Hebben die allebei wortelen gehad? Die ook?” En hij wijst naar de foto van Boy en hemzelf, die ik bij zijn werkplek heb opgehangen.
“Dat ben ik op die foto hè?”, zegt F. (foto van Boy en F van de afgelopen keer) Ik vraag hem wat hij van die foto vind. “Leuk.”
Ik laat F een foto van Boy voor de koets zien, waar andere cliënten bij staan. “Dat is hetzelfde paard, zegt F.”

 

Ik vertel aan F dat ik de paarden water heb gegeven. F vraagt wanneer ik dat gedaan heb, en hoeveel water ze krijgen. Vervolgens vraagt hij: “Heb je die paarden al lang?” Ik vraag aan F wat paarden allemaal eten. F antwoord: “Hooi en gras.”

 

Als ik vraag wat F het aller-leukste vond bij de paarden zegt hij meteen: “Kusjes geven.”

 

Dinsdag 19 juni
Ik ben met F in het paardenboek aan het kijken.

F reageert op de foto’s die hij ziet. “Dat is een ruiter. Die lijkt op het paard van Pipi langkous, en die op het paard van Sinterklaas.”
Zie je, en daar zit een ruiter op.
We zijn aan het kijken naar de paarden in het boek.
“Een paar sokken heeft ie aan. Dit zijn 2 paarden. Die is helemaal gekleurd. Kijk hier, die ook. Dat is ook een paard, oh, die heeft ook sokken aan.”

Ik vraag F wat hij zaterdag gaat doen. “Naar de paarden, zegt hij.” Ik vraag aan F wat hij bij de paarden gaat doen. “Aaien en kusjes geven”, zegt F.


 

 

 

 

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

17.12 | 17:50

Dankjewel Gerda voor jouw mooie compliment. Het coachen met de paarden is echt mijn passie! Groetjes, Yolanda

...
05.12 | 15:40

Hoi Jolanda

Wat een mooi artikel in de Limburger.
Was echt een verrassing.
Ik kende je website niet maar daar staat veel info op.
Succes voor de toekomst.

...
12.10 | 09:24

Graag gedaan! Luna is een ontzettend lieve en zorgzame meid. Ik vond het ook een bijzondere ochtend. Geen woorden maar paarden!

...
10.10 | 16:23

Lieve Yolanda,Dankjewel voor de mooie ervaring deze morgen,voor mijn Thaise kleindochter Luna.Ook voor mij ,daarvoor mijn hartelijke dank,kus Toos

...
Je vindt deze pagina leuk