Mijn blog

Het vervolg...

Dinsdag 17 april

Ik ben aan het werk en er komt een huifkar langs met een Belgisch trekpaard ervoor. Een aantal cliënten roepen me dat er een paard langs komt.

Plotseling zegt F met een glimlach: “Die lijkt niet op Boy hè?” Zo mooi dat hij reageert op iets wat zich buiten afspeelt. Dat zijn wereld weer een beetje groter lijkt te worden.


Woensdag 18 april

F bladert in een boek waar allemaal paardenrassen in staan. Hij gaat op zoek naar een paard dat op Boy lijkt. En vertelt: “Deze is het niet, en deze ook niet. Dit paard lijkt niet zoveel op het paard van Yolanda. Die paard ook niet.” Op een gegeven moment pakt hij een tijdschrift waar een Fries op staat. “Dit paard is bijna het hetzelfde als Boy, vind jij dat ook?“ F. begint te lachen, zijn ogen beginnen te stralen, en een paar keer schudt hij zelfs van het lachen.

F bladert regelmatig in het paardenboek. En vertelt wat hij ziet: “Nou heb ik een paard gezien die lijkt op Sinterklaas!” en “Die heeft sokjes aan, en die ook…”

Op een gegeven moment vraagt hij: “Doet jouw vader dat ook?” Ik denk dat hij het werken met paarden bedoeld. De vader van F heeft vroeger turf gestoken met paard en wagen. F vertelt dat ze thuis een bruin paard hadden. De naam weet hij niet meer.

Zaterdag 21 april (2e sessie)

Het is kwart voor drie ’s middags. De bel gaat. F en J (zijn persoonlijke begeleidster) staan voor de deur. Ik heet ze welkom, en F zegt dat hij graag naar de paarden wil komen kijken. Hij maakt een veel rustigere indruk dan de vorige keer. Meer ontspannen. Op de vraag of hij meteen naar de paarden wil of eerst koffie wil drinken, zegt hij zonder aarzelen: “De paarden."

We lopen naar buiten. Het duurt even voordat de paarden stoppen met grazen in de wei, maar dan komt Boy naar F toegelopen. Ze begroeten elkaar. F begint vrijwel meteen te glimlachen, en krijgt een zachte uitdrukking in zijn ogen. Hij aait Boy. Af en toe loopt F een rondje, maar minder vaak dan de vorige keer. Na een minuut of 10 loopt Boy weer terug naar de wei. Ik probeer nog of Boy met me terug wil lopen naar F, maar hij laat duidelijk merken dat hij weg wil, dus ik geef hem de ruimte die hij nodig heeft, en stel voor om binnen wat te gaan drinken.

Binnen vervalt F weer in zijn oude ritme. Hij herhaalt steeds de vraag: “Ben ik gevaarlijk?”
F kan heel duidelijk nee zeggen als hij iets niet wil, dat merk ik ook op het werk. Maar als ik iets over de paarden vraag, dan antwoord hij bijna altijd met ja.

F drinkt deze keer ook veel rustiger zijn koffie. En hij geeft nu ook zelf aan dat hij naar de wc toe moet. Als hij terugkomt van de wc, heeft hij het over een “echt” paard. Van te voren hadden we J verteld over het paardenboek waar we samen in gekeken hadden. Ik vraag of F nog naar de “echte” paarden in de wei wil. Dat wil hij wel. Het valt me op dat hij met lopen nu veel beter oplet bij de drempels. Hij reageert veel alerter dan de vorige keer. De paarden staan achteraan in de wei. Ik vraag aan F of ik Floor moet gaan halen, maar dat hoeft niet. Hij wil liever Boy aaien. Deze keer zien we F nog meer lachen. Boy ruikt aan zijn hand. We vragen aan F of Boy zijn hand heeft gekust, F moet lachen. Een mooi moment om te zien. En heel integer.

Tot slot pak ik nog een grote blauwe bal, en rol deze in de wei. Boy ruikt aan de bal en begint te flemen. Daarna merken we dat het voldoende is geweest voor F. J vraagt of hij naar huis wil. Dat is goed. J vraagt aan F of hij nog eens terug wilt komen. Dit wil hij wel.

Ik heb een aantal foto’s gemaakt en deze naar J gemaild, en krijg hier de volgende reactie op:


Hoi Yolanda,

Wat een leuke foto’s!!!!!!
Ik heb ze voor F al uitgeprint en ze hangen al op zijn kamer!!!!!!
F is nog steeds erg ontspannen, echt fijn!!!
Ik zie F echt genieten bij de paarden. Ik ervaar het als heel intens voor F.

F wil heel graag hier vervolg aan geven en ik denk dat dat super positief is want hij vind dit echt heel fijn.
F vroeg wel of al die poesjes in huis ook van jou waren!! Leuk he!


Groetjes,
J

 

 

 Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

17.12 | 17:50

Dankjewel Gerda voor jouw mooie compliment. Het coachen met de paarden is echt mijn passie! Groetjes, Yolanda

...
05.12 | 15:40

Hoi Jolanda

Wat een mooi artikel in de Limburger.
Was echt een verrassing.
Ik kende je website niet maar daar staat veel info op.
Succes voor de toekomst.

...
12.10 | 09:24

Graag gedaan! Luna is een ontzettend lieve en zorgzame meid. Ik vond het ook een bijzondere ochtend. Geen woorden maar paarden!

...
10.10 | 16:23

Lieve Yolanda,Dankjewel voor de mooie ervaring deze morgen,voor mijn Thaise kleindochter Luna.Ook voor mij ,daarvoor mijn hartelijke dank,kus Toos

...
Je vindt deze pagina leuk