DE HARP:

Instrument van het hart!

Door de eeuwen heen is muziek ingezet voor mensen én dieren.
De harp is het oudste muziekinstrument dat in verschillende culturen in uiteenlopende streken en periodes werd gebruikt voor therapeutische doeleinden.

De harp is het instrument van het hart. Harpmuziek kan diepe thema's raken en emoties losmaken.

Vooral live harpmuziek is extra krachtig, omdat hier niet alleen het geluid maar ook de pure vibraties van alle snaren worden ervaren.

Het spelen op de harp kan toegepast worden voor iedereen, voor kinderen en volwassenen.

Bij het bespelen van de harp gaat men uit van de trillingen van klanken. Trillingen kunnen worden gehoord maar ook lijfelijk worden ervaren. Een mens bestaat voor ongeveer 75% uit water. Door met klanken en trillingen te werken, wordt al het water op een subtiele manier in beweging gebracht.

Door het bespelen van de harp kun je werken aan je persoonlijke groei en het versterken van je eigenwaarde.

Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben om op de harp te kunnen spelen. En je hoeft ook geen noten te kunnen lezen. Het gaat erom dat je de trillingen voelt en ervaart en wat dit in combinatie met de paarden doet.

Harples:
Begin dit jaar ben ik met harples begonnen. Lang geleden heb ik ooit al eens een proefles gehad. Ik heb het altijd een heel bijzonder instrument gevonden.

Het spelen op de harp geeft mij (innerlijke) rust en ontspanning.

De harp en de paarden:

Ik merkte dat wanneer ik van te voren op de harp had gespeeld, de paarden anders reageerden.
De rust en ontspanning leken door te werken op de paarden.
Ik kwam toen op het idee om naast de wei te gaan zitten met de harp.
De paarden kwamen meteen naar me toe, en stonden heel ontspannen, met de ogen half dicht te luisteren naar de klanken van de harp. Dat was een mooie ervaring. Zelf voelde ik me ook heel ontspannen. Door dit indirecte contact merkte ik al positieve veranderingen. Dat maakte me nieuwsgierig hoe het zou zijn als ik in de wei zou gaan zitten met de harp, tussen de paarden.

Dit was een heel bijzondere ervaring. De paarden kwamen beiden om me heen staan. Boy met zijn hoofd bij mijn gezicht, en Floor legde haar hoofd op mijn schoot. Zo vormden we een mooie eenheid samen. Het was een heel bijzonder en vredig moment. De paarden bleven ook lange tijd zo bij me staan.

Coachsessie met de harp:

Inmiddels ben ik bij het coachen ook de harp in gaan zetten.
Als extra toevoeging, voor diegenen die hiervoor open staan.

Het is mooi om te zien wat voor het effect dit geeft, voor de ene persoon betekent dit ontspanning, weer iemand anders wordt er juist heel vrolijk van. Soms waait de wind door de harp en hoor je prachtige tonen, net engelenmuziek.
De paarden reageren ook steeds weer anders. Want het maakt wel verschil uit wie er op de harp speelt. Door het spelen horen ze via de harp jouw verhaal. En ieder verhaal is bijzonder en uniek, net zoals ieder mens uniek is.

Yolanda vroeg of ik het leuk vond om harp te spelen in de wei bij de paarden. Ik zei: o ja dat wil ik wel proberen, maar ik kan geen harp spelen. Maakt niks uit zei ze. Dus daar gingen we met de harp de wei in. De paarden vonden het niet raar dat we met de harp de wei in liepen. Ik mocht een plek uitkiezen in de wei, en ging zitten op een rieten stoel en tokkelde maar wat op de harp en ondertussen kwamen de 2 paarden, Floor en Boyke, bij me staan. ze zochten duidelijk contact met me. Het was erg bijzonder en mooi om dat mee te maken. Je kunt het niet goed verwoorden wat dat met je doet, je moet het meemaken dan voel je wat ik bedoel.
Yolanda vroeg me of ik een plek in de wei uit wilde zoeken waar ik me het prettigst voelde. Ik koos een plek achteraan in de wei. Ik raakte de snaren heel lichtjes aan, waardoor er heel zachte klanken ontstonden. Tijdens het spelen stond Floor de hele tijd in mijn buurt, ze duwde ook haar hoofd tegen me aan, en Boy kwam langzamerhand ook steeds iets dichterbij gelopen. Het harpspelen maakte me heel blij, zo blij als het (innerlijke) kind. Een stuk helder en bewuster. Het voelde aan als een healing.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Ineke | Antwoord 30.09.2012 14.27

Leuk om ook de foto's van de paarden met de harp erbij te zien hier!

Liefs Ineke

Madelon | Antwoord 29.09.2012 23.56

Hoi zus,

Wat een prachtige foto's. Je kan duidelijk zien dat de paarden ook dol op de harp zijn. Ga zo door!

Liefs,
Madelon

Joke | Antwoord 29.09.2012 21.15

Wat een mooie site, de foto`s zijn ook erg mooi en duidelijk. Yolanda ga zo door.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

17.12 | 17:50

Dankjewel Gerda voor jouw mooie compliment. Het coachen met de paarden is echt mijn passie! Groetjes, Yolanda

...
05.12 | 15:40

Hoi Jolanda

Wat een mooi artikel in de Limburger.
Was echt een verrassing.
Ik kende je website niet maar daar staat veel info op.
Succes voor de toekomst.

...
12.10 | 09:24

Graag gedaan! Luna is een ontzettend lieve en zorgzame meid. Ik vond het ook een bijzondere ochtend. Geen woorden maar paarden!

...
10.10 | 16:23

Lieve Yolanda,Dankjewel voor de mooie ervaring deze morgen,voor mijn Thaise kleindochter Luna.Ook voor mij ,daarvoor mijn hartelijke dank,kus Toos

...
Je vindt deze pagina leuk